съставки
Пъсто тесто
250 г пшенично брашно
150 г масло (студено)
1 чаена лъжичка сол
1 яйце
Пълнеж
около 350 г прясно филе от сьомга
1 връзка зелено цвекло с по-малки цвекло
1 малка глава лук
80 мл бульон
125 мл сметана 30%
1 препълнена чаена лъжичка картофено брашно (нишесте).
2 сурови яйца
2 твърдо сварени яйца
копър
Добавете бележка
Подготовка
Пъсто тесто
Пресейте брашното в купа или върху тестената дъска, добавете студено масло, нарязано на кубчета и сол. Разбъркайте с миксер на планетарен миксер или разтрийте съставките с пръсти или накълцайте с нож върху сладкарската дъска, докато се образуват фини тестени трохи.
След това добавете яйцето и разбъркайте или омесете тестото за кратко на ръка, като смесите съставките в гладка и еднородна топка. Приберете в хладилника за около половин час.
Намажете с масло форма за тарт с диаметър 24 – 26 см. Извадете тестото от хладилника и го разточете върху поръсен с брашно плот на блат с дебелина около 1/2 см и диаметър по-голям от формата.
Прехвърлете тортата във формата и покрийте дъното и стените, като се стараете да месите тестото възможно най-малко с пръсти. С нож отрежете стърчащото над формата тесто. Поставете в хладилника, докато загреете фурната на 190 градуса.
Покрийте тестото с алуминиево фолио (отдолу и отстрани) и сложете тежест на дъното, например сух боб или ориз (за да не се надига тестото при печене).
Поставете в предварително загрятата фурна и печете за 15 минути, след което махнете фолиото и тежестите и печете още 15 – 20 минути или до златисто. Извадете от фурната и охладете напълно. Поставете фурната на 180 градуса С.
Пълнеж
Изплакнете филето от сьомга, отрежете кожата, овкусете със сол и черен пипер, намажете със зехтин и запечете на скара (или на пара или във фурната).
Измийте цвеклото, отрежете цвеклото, обелете го и го нарежете на кубчета. Накълцайте листата манголд. Нарежете лука на кубчета. Запържете го в една супена лъжица зехтин, след което добавете нарязаното цвекло и запържете за кратко.
Налива се бульонът и се оставя да заври. Гответе около 3 минути, без да покривате, след това добавете нарязани стъбла и листа от цвекло, подправете със сол и черен пипер и гответе около 3 минути или докато цялата течност се изпари.
Налива се сметаната и се добавя картофеното брашно (пресява се директно през сито), разбърква се и се оставя да заври. Свалете от огъня, когато сосът стане гъст. Прехвърлете в купа и охладете.
Към охладеното цвекло добавете 2 разбити яйца, супена лъжица наситнен копър, сол и черен пипер и разбъркайте добре.
Печене
Поставете парчета сьомга върху изпечената основа, добавете цвекло и поставете във фурна, предварително загрята на 180 градуса С. Печете около 25 минути, като по средата на печенето натиснете четвъртинки леко сварени яйца в масата. Извадете от фурната и украсете с копър.